maanantai 20. lokakuuta 2014

Kukkia ja kissoja vanhuksille

Nyt se on tutkimuksin todettu. Brittitutkijat ovat osoittaneet, että jos somistat parilla huonekasvilla muuten ankeaa ja virikkeetöntä toimistoa, voit lisätä työn tuottavuutta jopa 15 prosenttia.

Asiaa selviteltiin kahdella pitkäaikaisella seurantatutkimuksella, joista toinen tehtiin Isossa-Britanniassa ja toinen Alankomaissa.

Eikä siinä kaikki. Työtehon lisääntymisen ohessa uusi Vihreä Toimisto lisää työntekijöiden onnellisuutta ja jopa työn imun kokemuksia. Myös työstressin todettiin vähentyneen.

photo: John French

Johtava tutkija Marlon Nieuwenhuis, Cardiffin yliopiston psykologian laitokselta väittää heidän tutkimuksensa osoittavan, että investoiminen toimistojen tuunaamiseen kasveilla maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Hyvä, että asioista puhutaan

Ovat nääs nämä toimistot sitä luokkaa, että joku Pelakuu pitäis pöydälle saada.

Tämän brittitutkimuksen sanoma on täysin linjassa niiden tutkimusten kanssa, joissa on todettu huonekasvien suorastaan hämmästyttävällä tavalla parantaneen vanhusten toimintakykyä.

photo: Juha Hakala

Tutkijoiden mukaan kasvien näkeminen ilostuttaa eniten masentuneita vanhuksia. Onneksi näin on, sillä jopa 50 prosenttia laitosvanhuksista on todettu kärsivän masennuksesta.

Jälleen tärkeää tietoa, sillä myös vanhusten hoivapaikat ovat toisinaan kovin ankeita ja virikkeettömiä. Pahimmillaan vanhuksen ikkunasta avautuu näkymä vastapäisen talon kuolleeseen, roiskerapattuun kiviseinään.

Marjapensaat, kasvimaa ja kaksi kanaa 

Kuulemma jo vanhuksen ikkunasta avautuva metsämaisema (puisto, puuryhmä tms.) tai vesi tarjoaa vanhukselle aivan toisenlaisen näkymän.

On hämmästyttävää nähdä, mitä saa aikaan muutama ikkunasta näkyvä puu, talon kivijalan viereen suunniteltu istutus tai millainen vaikutus esimerkiksi luonnonkukkakimpun tuoksulla on vanhuksiin.

photo: Shyamantha Baruah

Heidän silmänsä syttyvät loistamaan.

Luin jutun sipoolaisesta asumispalveluyksiköstä, jonka pihasta löytyy istutusten, marja- ja omenapuiden lisäksi oma kasvimaa, jota asukkaat saavat hoitaa. Uusimpina tulokkaina nurmikolla tepasteli kaksi onnellisen­ näköistä kanaa.

Kissa muutti vanhuksen arjen

Tätä kirjoittaessa muistui mieleen oman äitini kertomus tutusta vanhuksesta, jonka arjessa oli alkanut näkyä selviä alakulon ja masennuksen merkkejä.

Sitten joku oli tuonut mummelille kissanpennun. Voi, kuinka vanhuksen silmiin oli syttynyt ilo.

photo: Ryan Mcguire

Äänekäs naurukin oli pian pulpunnut ilmoille hänen seuratessaan kissanpennun väsymätöntä temmellystä räsymaton hapsujen seurassa.

Kyllä elinympäristön viihtyisyyteen kannattaa satsata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti