maanantai 30. maaliskuuta 2015

Olisiko tämä nyt sitten työuupumusta?

Viime viikon Germanwingsin lentoturma Alpeilla on nostanut (tutkimusten edistyessä) päivä päivältä keskusteluun yhä uusia lentoturvallisuuteen - ja työelämään yleisemminkin - liittyviä kysymyksiä.

On puhuttu työntekijän sairauslomasta, josta työnantaja ei ollut tietoinen. On puhuttu masennuksesta ja burnoutista, joita taustalla on todennäköisesti ollut, mutta joita työyhteisö ei ole tiedostanut.

Tuore Psychology Today -lehti käsitteli asiaa todeten mm., että työuupumus ja masennus saattavat  usein olla limittäisiä — siitäkin huolimatta, että ne kyllä ovat erillisiä sairauksia.

            Jonathan Bean

Työuupumus (burnout) kun ymmärretään yleensä kroonisen työperäisen stressin seuraukseksi, kun taas masennuksella voi olla paljon, paljon muitakin kuin työperäisiä syitä.

Asia nousi keskusteluun senkin takia, että tutkimuksissa on ilmennyt nimenomaan miesten aliarvioivan työuupumusdiagnooseja. He eivät suhtaudu (tähänkään) asiaan samalla vakavuudella kuin naiset!

Jutun kirjoittaja kävi lyhyesti läpi muutamia työuupumuksen varoitusmerkkejä, joita itse kunkin on hyvä tunnistaa itsessään ja lähipiirissään. 

Näitä ovat mm. seuraavat:

Krooninen uupumus. Työuupumukseen liittyvä uupumus on kuin syvä kaivo, johon upotaan. Se on siis aivan erilainen tila kuin se tila, jossa tunnemme itsemme "silloin tällöin hiukan väsyneeksi".

Pienikin (arkipäivän) ongelma alkaa näyttää kriisiltä saattaen saada aikaan vahvan tunnereaktion. Kun on riittävän uupunut, menettää kykynsä erottaa pienet ongelmat todellisista kriiseistä. 

            Luke Pamer

Sairaudet iskevät. Stressi ja jatkuvasti korkealla oleva adrenaliinipitoisuus saattavat pitää meidät liikkeessä jonkin aikaa, mutta kun ne väistyvät, kehomme immuunijärjestelmä alkaa pettää. Tämä tekee meidät alttiimmaksi kaikenlaisille sairauksille.

Lepo ja kyky rentoutua katoavat. Lepo ja palautuminen ovat tärkeä osa työuupumuksen ennalta ehkäisyä. Tärkeää on se, (1) miten palaudumme päivittäin työssä ja (2) miten palaudumme töiden jälkeen iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Alituinen tehottomuuden tunne vaivaa

Kyse on oravanpyörän kaltaisesta, itsetuntoa nakertavasta tunteesta: tarmottomina tunnemme itsemme (tietysti) tehottomaksi, mutta samalla myös itseluottamuksemme alkaa hapertua. En taaskaan ole saanut mitään aikaan!

           Morgen Sessions

Energiaa ja intoa tuottavat asiat alkavat kadota arjesta. Täysin päinvastainen tila on työn imu, joka saattaa olla hyvinkin voimakas sekoitus energiaa ja työhön sitoutumista.    

Kyynisyydestä tulee normi. Kyyninen ihminen on voimakkaan välinpitämätön. Arjessa se ilmenee tunteena ja puheena, ettei "yhtään mikään ole yhtään mitään."

Täydellisyyden tavoittelusta on vaikea irrottautua

Monet tutkimukset osoittavat, että perfektionisteilla on suurempi taipumus sairastua työuupumukseen. Selitys on se, että perfektionisti on säälimätön itselleen kuluttaen jatkuvasti paljon energiaa (ilman palautumista).

Liian monet työt vaativat paljon, mutta tarjoavat liian vähän aikaa ja muita resursseja.

            Andree Brown

Tämähän se on usein nähtävillä: kun väkeä vähennetään, eivätkä työt vähene (!), työn vaatimukset ja resurssit lakkaavat olemasta tasapainossa.

Oikeastaan en ollenkaan ihmettele, että työuupumus on kuvattu alkaneen vuosisadan suurimmaksi, nimenomaan työhön liittyväksi uhkatekijäksi.

Kiireisten ammattilaisten kouluttaminen tunnistamaan työuupumuksen varoitusmerkkejä on tärkeä askel tämän ongelman ennalta ehkäisemisessä.

Tuntekaamme vastuuta - sekä itsestämme että läheisistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti