tiistai 20. lokakuuta 2015

ADHD ja yrittäjyys?

Kieltämättä, joskus olen kiitellyt pitkää varttani. Siinä, missä joku toinen tarvitsee monenlaisia kurottimia, voi ulottuvampi hallita ympäristöään kunhan vain oikaisee yläraajansa.

Tällaisia tilanteita tulee eteen marjametsällä tai vaikkapa maalaushommissa räystään alla.

Älkää kuitenkaan luulko, ei pituudesta silkkaa auvoa koidu! Körötellessäni taannoin onnikalla läpi puolen Suomen, ehdin kerran jos toisenkin pähkiä, miten saisin laskostettua alaraajani penkkien lomaan.

           Roman Kraft

Kas, tästäpä sain oivan aasinsillan erilaisuuteen.

Erilaisuus on tärkeä, nykykouluun ehdottomasti kuuluva asia. Nimittäin, jokaisessa koululuokassa on koko joukko erilaisia oppijoita. Aiemmin heitä ei ole erityisemmin pantu merkille.

Toisin on nyt. ”Tavallisten” tyttöjen ja poikien lisäksi luokasta löytyy varmuudella ainakin yksi Maija tai Matti, joka on saanut osakseen  ADHD -diagnoosin. Tai Epe, joka ei ole sitä vielä saanut.

Ei pelkkä ongelma

ADHD on lievä aivotoiminnan häiriö, jonka arvioidaan vaivaavan noin viittä prosenttia, hieman vähäisempänä jopa kymmenesosaa kaikista koulujemme oppilaista.

Koska ADHD on tarkkaavaisuushäiriö, se vaikuttaa keskittymiskykyyn. Monet aivan tavalliset oppimisen tilanteet voivat vaatia ADHD -ongelmaiselta lapselta äärimmäistä pinnistelyä.

           Len dela Cruz

Asioilla on kuitenkin puolensa, kuten on pituudellakin. Maailmalta voidaan poimia koko joukko loistavasti menestyneitä ihmisiä, jotka on vasta aikuisiällä todettu ilmiselviksi ADHD -tapauksiksi.

Aivan tuoreet tutkimukset ovatkin tuoneet lisää valoa vaikkapa ADHD:n ja yrittäjyyden suhteeseen. Nämä löydökset tukevat väitettä, ettei ADHD ole pelkkä ongelma.

ADHD-oireisia on yrittäjinä

Minua piristi tutkijoiden tarjoama tuore näkökulma. He olivat keksineet kysyä, mitä sellaista esimerkiksi yrittäjyydessä on, että juuri se tuntuu vetävän puoleensa ADHD -diagnoosin saaneita ihmisiä.

Niitähän löytyi. Syracusen yliopiston tutkijoiden mukaan ADHD-oireinen ihminen näyttäisi muita useammin hakeutuvan tilanteisiin, jotka lupaavat vaihtelua, jopa seikkailun aineksia.

           Edgaras Maselskis

Sitähän yritystoiminta usein on. Levottomuuden kokemukset panevat etsimään uutta asentoa, uusia mahdollisuuksia!

Tutkijat puhuivat yrittäjän impulsiivisuudesta. Toiminnallinen impulsiivisuus lisää halua, ja jopa kykyä toimia epävarmoissa tilanteissa.

Yrittäjä on avoin. Hänen tutkaimensa kartoittavat maastoa. Eivätkä vain kartoita. Hän uskaltaa meitä ”tavallisia” varmemmin tuiki tuntemattomalle maaperälle.

Miksi hän näin tekee?

Siksi, että tuntematon on oivaa vastalääkettä tylsyydelle; ja nimenomaan tylsyyttä ADHD-ihminen vihaa!

Yrittäjälle riskinotto ei suinkaan ole tyhmää piittaamattomuutta, vaan kykyä tehdä päätöksiä tilanteissa, joista ei ole täyttä varmuutta.

           Samuel Zeller

Kun tutkijat kysyivät yrittäjiltä, miten ihmeen kummassa he voivat toimia "järkevästi" tilanteissa, jotka muistuttavat lähinnä kaaosta. Vastaus oli suorasukainen ja napakka: intuitio!

Ehkä se on juuri näin.

Siinä, missä me tavalliset tallaajat vatuloimme ja jappasemme onnemme ohi, ADHD-tyyppi improvisoi. Hän käsittelee intuitionsa pohjalta kaaosta, jossa on. 

Luulen, että se on hänen aivoilleen helppoa: onhan hän itse osa oman elämänsä kaaosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti