keskiviikko 31. elokuuta 2016

Taiteella eroon stressistä

Jokainen meistä stressaa joskus. Jotakin. Mutta ei se mitään, itse asiassa se on normaalia.

Pettymysten ja ennakoimattomien vaikeuksien käsitteleminen kuuluu elämään. Ja, on siitä hyötyäkin. Samalla kehittelemme juuri itsellemme sopivia stressinpäihityskeinoja.

Yksi soittaa piiiitkän puhelun ystävälle, joku toinen painuu vielä pidemmälle lenkille. Kolmas tuijottaa tuleen.


Ongelmia syntyy, ellei stressistä ehdi palautua ennen seuraavaa ongelmaa, tai, ellei meillä — todellakaan — ole toimivia konsteja purkaa stressiä.

Jos näin pääsee käymään, stressi alkaa vähitellen nakertaa hyvinvointiamme ja sitä myöten saamme sanoa hyvästit myös tyydyttävälle arjelle.

Taide stressin poistajana

Olen ennenkin sivunnut aihetta, mutta otanpahan asian käsittelyyn, koska on jälleen saatu tutkimusnäyttöä siitä, että nimenomaan taide voisi olla yksi tapa hallita stressiä.


Nämä uusimmat tulokset viittaisivat siihen, että nimenomaan rento ja vapaa (tavoitteeton) taiteen harrastaminen on siihen erityisen sopivaa.

Se on vielä tehokkaampaa kuin sellainen taide (vaikkapa maalaaminen), jolla tähdätään taidemarkkinoille. No, ei tämä nyt niin vallankumouksellista ole. Olisin arvannut sen kyllä tutkimattakin.

Tutkijoilla oli koeasetelmansa

Tulokset vahvistivat, että noin 40 minuuttia taiteellisen luomisen jälkeen kolmella neljästä osallistujista mitattiin selvästi alentuneita kortisolipitoisuuksia (yksi stressihormoni).

Ihmiset joilla oli enemmän kokemusta taiteen tekemisestä, hyötyivät siitä eniten.


Tämä on ymmärrettävä kai niin, että jos vaikkapa käsillä tekeminen on jotakin aika outoa, siitä tulee stressiä jo sinällään.

Kun taas ihminen, jonka ei tarvitse keskittyä itse tekniikkaan tai peräti sen opetteluun, kokee sen rentouttavampana.

Ei kai kovin outoa tämäkään!? 

Jos ei ole tottunut ajamaan autolla ja pitäisi kuitenkin ajaa, on se uskoakseni aika stressaavaa.

No, tämä uutinen on tietysti hyvä uutinen niille ihmisille, joilla on taustaa taiteen parista, vaikkapa lapsuusaikainen musiikkiluokka.


Tai, niille meistä, jotka ovat tottuneet piirtelemään huvikseen (pitkästyttävien palaverien aikana).

Mitä opimme? Vaikka nykymaailmassa ei liene mitään keinoa välttää kaikkea stressiä, voi aina koettaa etsiä itselleen parhaita konsteja vähentää stressiä.

Aina parempi, jos voi huomata tuon tavan olevan itselle mielekästä toimintaa.

PS. Kuvitus on helloquence.comin sivuilta - ei kaupalliseen tarkoitukseen vapaasti käytettävää kuvamateriaalia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti