maanantai 31. lokakuuta 2016

Tee se - gradu!

Olen vuosien varrella huomannut, että kaikkein luetuimpia blogipostauksia näiden vuosien aikana ovat olleet (ehdottomasti!) ne, joissa olen käsitellyt gradun kirjoittamista.

Siinä on jotakin… hämmentävää.

Toisaalta, se on ymmärrettävää. Kun joku teistä on vakaasti päättänyt istuttaa itsensä pöydän äärelle ja kirjoittaa vihdoin sen Ison Geen, ei kai kumma ole, jos myös ohjeita on tullut etsiskeltyä.

           Geran de Klerk

Niitä löytyy nykyään myös netistä, kunhan vaan googlaa. Mainio sivusto on Kimmo Svinhufvudin Gradutakuu -sivusto. Suosittelen lämpimästi!

Taisi olla viime viikolla, kun itse törmäsin jälleen hyvään, omakohtaiseen ja rohkaisevaan kirjoitukseen siitä, kuinka gradu syntyy. Lukekaa!

Ohjeita on paljon, noudata joitakin

Jokaisella ohjaajalla on suosikkiohjeensa omille opiskelijoilleen.

Minullakin on. Yksi niistä on tämä (muitakin toki on): asennoidu graduun opin näytteenä, älä ajattele gradua tutkimuksena.

           Thomas Shellberg

Miksi? siksi, ettei se sitä ole.

Gradu on vasta tutkimustyön harjoitus, vieläpä melko rajallinen sellainen. Gradun suhde tutkimuksen tekemiseen on kuin autokoulun suhde autolla ajamiseen.

Gradussa tutkimusasioita siis vasta harjoitellaan ja siihen, mitä syntyy, jää, ja siihen myös saa (HUOM!) jäädä virheitä.

Ei Iisakinkirkko!

Älä missään nimessä ajattele tulevaa graduasi jonkinlaisena kunnianhimon ylevöittämänä urakkana.

Siitä voi tulla näennäisen kaunis kangaskantinen kirja Lundian hyllysi koristukseksi, mutta Iisakinkirkko se ei ole – ei saa olla!

Lopuksi lainaan muuatta entistä opiskelijaani, joka kirjoitti minulle oman gradunsa syntymisestä näin:

           Scott Webb

Graduni syntyi loppujen lopuksi hyvin lyhyessä ajassa. Olin onnekas, sillä sain mahdollisuuden keskittyä siihen muutaman kuukauden täysillä.

Sain ensimmäisen version valmiiksi vajaassa kolmessa kuukaudessa. Nuo kuukaudet työskentelinkin sitten 12 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa.

Voisitko ehkä sinäkin tehdä näin? Keskittyä hetken aikaa vain graduun.

Miksi et?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti