keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Älä tuomitse keräilijää!

Mielenterveys ei ole vain mielen sairauksien puuttumista. Se on mielen hyvinvointia, mutta myös kykyä selviytyä arjessa.

Kun tutkittiin mielenterveyttä selittäviä tekijöitä 3 500 länsisuomalaisen joukossa, tutkijat totesivat, että paras mielen terveyden selittäjä oli elämänhallinnan tunne.

           Freddy Castro

Kun meillä on hallinnan tunnetta (elämässä, töissä), tunnemme, että voimavarojemme ja tavoitteidemme välillä ei ole ristiriitaa.

Uskomme siis pystyvämme siihen, mitä meiltä kulloinkin odotetaan. Olo on levollinen.

Otanpa tässä esille yhden kiintoisan asian, jonka on myös hoksattu liittyvän hallinnan tunteeseen.

Se on keräilyharrastus

Tiesittekö, että joka kolmas tai neljäs länsimaissa elävä aikuinen ihminen keräilee jotakin!

Vielä useampi meistä oli ahkera keräilijä lapsena. Muistatte varmaan: keräsimme postimerkkejä, tarroja, tulitikkurasioiden etikettejä ja purkkapakkauksesta kääriytyviä jääkiekkoilijoiden kuvia.

           Andrew Neel

Olen kuullut sellaisenkin selityksen, että tämä keräily olisi jonkinlainen geneettinen jäänne siltä ajalta, kun todella olimme oikeasti keräilijöitä, siis metsästäjä-keräilijöitä.

Silloin, tuhansia vuosia sitten, keräily oli esivanhemmillemme elinehto, kun taas nykypäivän keräilyllä ei ole juurikaan yhteyttä hengissä selviämiseen. Ilmankin pärjäämme.

Keräily luo turvaa

Sen sijaan turvallisuuden tunnetta keräily voi edelleenkin tuottaa. Kun kerää jotakin, vaikkapa kokoelmaa, tietää myös, mikä on homman tavoite ja mihin kokonaisuuteen mikäkin osa liittyy.

Jokainen uusi osa tuosta kokonaisuudesta (vaikkapa Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaaja) ilahduttaa keräilijää ja tukee hänen hallinnan tunnettaan – vaikkakin vähän, mutta kuitenkin.

           Andrew Neel

Ei ihme siis, että niin moni keräilee! Tätä aikaansaamisen palkitsevaa tunnetta kun ei aina tapahdu muilla elämänalueilla, esimerkiksi työssä.

Toki keräilyharrastus on usein myös opettavaista. Kun kerää jotakin, yleensä myös kiinnostuu lisää aiheesta, hankkii tietoa siitä.

Keräilijässä on rippunen taiteilijaa,

mutta myös vivahde tutkijaa. Usein hän saa myös ystäviä harrastuksensa kautta, hän verkostoituu.

Eikä siinä kaikki, ajattelukin kehittyy siinä sivussa. Päivänselvä asia on, että keräily kehittää lasten ajattelua, mutta ei se ole pahitteeksi aikuisillekaan. Keräily pitää dementian loitolla.

           Dariusz Sankowski

Nyt joku sanoo, että keräily on hirmuinen harrastus: joka paikka pursuaa rompetta!

Top top, keräily ja hamstraaminen ovat eri asioita. Hamsteri varastoi kaiken, keräilijä valikoi.

Joskus hamstraus voi viitata jopa pakko-oireiseen häiriöön. Missään tapauksessa hommassa ole samanlaista logiikkaa, mikä löytyy keräilystä.

Varokaa siis tuomitsemasta keräilijää ennen kuin tiedätte, mistä hommassa on kyse! J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti