keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kyynisyys lisääntyy

Näin ynnäili alkuviikosta julkaistu vuoden 2016 nuorisobarometri. Vain vähän yli puolet (55 prosenttia) 15–29-vuotiaista uskaltaa nähdä armaan kotomaamme tulevaisuuden valoisana.

           Brooke Lark

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri on mitannut 15–29-vuotiaiden suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita vuodesta 1994 lähtien.

Vuoden 2016 Nuorisobarometri perustuu 1901 puhelinhaastatteluihin, ja sen teemana on tällä kertaa ollut tulevaisuus.

Palataanpa kyynisyyteen

Tutkijat sanovat moisen ilmiön olevan kytköksissä yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja meneillään olevaan taloudelliseen tilanteeseen.

Suomalainen hyvinvointivaltio saa nuorilta vahvan kannatuksen, mutta sen säilymiseen suhtaudutaan epäilevästi. Tämä hyvä ei ehkä (tai: todennäköisesti) jatku.

           Freddy Castro

Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sami Myllyniemi toteaa, että nuoret kyllä haluavat vaikkapa sosiaaliturvan säilyvän, mutta samalla he epäilevät, että säilyykö se sittenkään.

Valoisaa tämänkertaisessa nuorisobarometrissa on se, että jopa 83 prosenttia haastatelluista nuorista suhtautui omaan tulevaisuuteensa optimistisesti.

Yhtä valoisaa ei ole se, että koko maailman tulevaisuuden näkee hyvänä vain neljäsosa nuorista.

Sama toistuu suhteessa tasa-arvoon ja ympäristön tilaan

Nuoret toivovat tasa-arvon ja ympäristön tilan paranevan, mutta – katsellessaan ympärilleen — he eivät oikein usko siihen.

Tämän tapaisista havainnoista tutkijat vetävät sen johtopäätöksen, että kyynisyyden ja epäluottamuksen suhteellisen nopea lisääntyminen on yksi tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja.

           Damien C

Varsinkin poikien luottamus tulevaisuuteen on pudonnut merkittävästi.

Kokonaisuutena nuorten tulevaisuuden toiveet eivät ole muuttuneet paljoakaan vuosien saatossa. Hyviä ihmissuhteita ja työpaikkaa pidetään edelleen erittäin tärkeinä.

Selkeähkö muutos aiempaan on sen sijaan se, että nykyisin harvemmat nuoret toivovat saavansa omistusasuntoa, autoa, perhettä ja lapsia sekä pysyvän työsuhteen.

Nyt joku kysyy, mitä se kyynisyys on? 

Ei se aivan helppo määriteltävä olekaan.

Se on jonkinlaista lisääntyvää, ehkä jopa negatiivisuuteen soinnahtavaa välinpitämättömyyttä. Kyynisen ihmisen mielestä ”ei kannata edes yrittää”, koska siitä ”ei kuitenkaan tule mitään.”

           Brooke Lark

Kyynistä ei myöskään kiinnosta. Kyynisyyteen yhdistyy voimakkaasti se, ettei näe elämän tarkoitusta – kaikki vaikuttaa tasaisen harmaalta ja merkityksettömältä.

Jokainen meistä sortuu joskus negatiivisuuteen, mutta siinä vaiheessa, kun kielteisyys ja välinpitämättömyys alkavat olla jo elämänasenteita, voidaan puhua kyynisyydestä.

Kyynisyys ei tietenkään ole hyvä asia

Tutkijoiden mukaan kyynisillä ihmisillä on muita enemmän jatkuvaa stressiä.

Tämä taas johtuu siitä, että kyynisyyteen taipuvaisilla ihmisillä on muita useammin toimimattomia tapoja selviytyä elämän mukanaan tuomista haasteista.


           Artur Rutkowski

Homma vaikuttaa myös toiseen suuntaan: pitkään johtanut stressi saattaa viedä meitä kyynisyyteen. Uupuneena ei osaa arvostaa oman elämää eikä läheisiään eikä luottaa niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti