tiistai 28. elokuuta 2018

Häiritseekö kvartaalitalous innovointia?


Elokuun alussa uutisoitiin sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin aikomuksista, jotka liittyivät Teslan vetämiseen pois pörssistä.

Musk oli hökäissyt ajatuksensa alun perin Twitteriin, mutta siitä tuli pian virallisempi kannanotto.

Mies perusteli ajatustaan sillä, että Tesla välttäisi näin lyhytaikaiset rahoituspaineet, jotka ovat seurausta neljä kertaa vuodessa vaaditusta tulosraportoinnista, mikä pörssiyhtiölle lankeaa.


Syntyi hillitön huhumylly. Kolmen viikon kuluttua, eli käytännössä jokunen päivä sitten Muskin oli pakko perua kaavailunsa.

Uudessa tiedotteessaan Musk kertoo, kuinka oli kuunnellut sijoittajien palautetta. Erityisesti suuret sijoittajat olivat kovasti vastustaneet ajatusta vetäytyä pörssistä.

Miksi otin asian esille?

Siksi, että olen jo pidempään epäillyt kvartaalitalouden ja luovuuden sopivan (toisinaan) huonosti yhteen.

Erityisesti pörssin tasaisesti nakuttava rytmi voi olla paha juttu voimakasta ja aikaa vaativaa tuotekehitystyötä tekeville yhtiöille.

Uuden kehitteleminen edellyttää aina määräosan luomisen rauhaa ja sitähän ei kvartaalitalous juuri tarjoa.

Se nimittäin edellyttää (positiivisia) signaaleja neljä kertaa vuodessa.


Ellei niitä tule, penalttia pukkaa. Osakkeen hinta alkaa hilautua kohti kaakkoa, eikä se taatusti ole (ainakaan jatkuvana trendinä) ollut yhdenkään pörssilistautujan tavoite.

Erityisesti niin voi käydä, jos yritys lepää vaikkapa vain yhden jalan varassa (ilman, että säännöllinen tulorahoitus vielä toimii).

Pitkän päälle firma saattaa jopa kohtuuttomasti kärsiä sijoittajien pettymyksistä aina tulosjulkistusten jälkeen. 

Miksi mitään ei vieläkään tapahdu, vaikka luvattiin?! kyselevät kärttyiset sijoittajat ja antavat mielipiteensä kuulua.

Harvoin mustaa tai valkoista

Näin on nähty monta kertaa myös Suomen osakemarkkinoilla.

Ai, esimerkkejä? Onhan näitä vaikkapa lääketeollisuuden tai terveysteknologian alueilla, joissa uuden tuotteen lanseeraaminen saattaa ottaa vuosia, joskus jopa vuosikymmenen.

Ei se tietenkään näin yksiviivaista ole. Yritysten listautuminen pörssiin on usein pitkällisen harkinnan jälkeen tapahtunut toimi ja taustalla on toki muutakin.


On tarvetta kasvaa, on tarvetta saada näkyvyyttä, mutta myös tarve saada pääomaa kasvuun ja investointeihin.

Tämä nopeissa sykleissä eläminen voi näkyä muullakin tavoin. Se saattaa näkyä vaikkapa lomautuksina, joilla yritys saattaa hakea nopeita tulosvaikutteisia ratkaisuja.

Eikä se palvele kokonaisuutta. Ainakin pitkäjänteinen toiminnan kehittäminen saattaa jäädä taka-alalle, jos jengiä laitetaan pihalle väärästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti