perjantai 18. tammikuuta 2019

Lukio vai ammatilliset opinnot?


Juuri näihin aikoihin moni peruskouluaan päättävä pohtii kouluvalintojaan. Mennäkö lukioon, vai valita ammatillinen koulutus?

Eihän se helppoa ole, valinta. Ikää on kovin vähän, mutta jostakin tuo omaa tulevaisuutta koskeva viisaus olisi löydettävä.

Joillekin tuokin valinta ei ole mikään ongelma. Tie on ollut selvänä jo vuosien ajan. Mutta, ei kaikille. Hetikään.

             Jordan McQueen

Mielessä risteilee kysymyksiä: jos nyt valitsen noin, onko se isokin virhe? Voiko virhettä korjata ja tuleeko koulutiestä kenties vain mutkaisempi polku?

Kyllä tämä tuttua on meille vanhemmillekin, jotka olemme seuranneet nuortemme pähkäilyä.

Valitseeko nuori opiskelupaikkansa itse?

Ei läheskään aina, sanovat tutkijat. Kouluvalintaa ohjaavat paitsi perhe, kaverit ja olosuhteet – joskus myös silkka sattuma.

Nuori voi kyllä uskoa tekevänsä jatkokoulutusvalintansa itse, mutta ei se ihan niin ole.

Valintojen päälinja lienee se, että nuori valitsee lukion, mikäli tuntee itsessään ”akateemista kunnianhimoa” ja selviä tavoitteita jatkaa opintojaan vaikkapa yliopistossa.

             Papaioannou Kostas

Toisaalta lukion valitsemalla nuori voi haluta itselleen aikaa, mutta myös aikaa pohtia, mihin ammattiin lopulta haluaisi.

Ammatilliset opinnot valitaan, jos nuorella on selvä tavoite kouluttautua tiettyyn ammattiin.

Jos se on lukio

Lukio on hyvä pohja tarjoten mahdollisuuksia pilvin pimein. Usein numerot putoavat. Mutta notkahduksesta on yleensä myös noustu, vieläpä kunnialla.

Lukio vaatii siis oikeaa asennetta ja nuori, joka ei ole valmis päivittämään asennettaan, saattaa kokea lukiossa enemmänkin ongelmia.

             Julia Komarova

Toisaalta elämään kuuluu rosoja ja ne myös opettavat. Pitää kyetä turvallisesti epäonnistumaan. Jos yksi vuosi koulussa menee alta riman, se voi olla arvokas vuosi.

Sen sanoisin, ettei lukioon kannata lähteä vain kokeilemaan. Harva selviää lukion haasteista ihan tuosta vain. On meissä sellaisiakin syntymälahjakkaita, mutta useimmat eivät ole.

Asenne onkin paljon tärkeämpää kuin lahjakkuus.

Ellei valinta ole selvää

Kannattaa pohtia yhdessä nuoren kanssa, mitkä 2-3 ihanneammattia nuorta kiinnostavat.

             Tim Marshall

Kun ne ovat paperilla, päästään niiden kautta pohtimaan, mikä on se oikea tie.

Joskus nuori voi olettaa vanhempien odotusten olevan muuta kuin mitä ne oikeasti ovat. Siksi on hyvä keskustella ja oikaista nämäkin mahdolliset väärinkäsitykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti