perjantai 24. tammikuuta 2014

Millä aloilla olisi töitä?

Työelämässä ei näytä hyvältä, vieläkään. Fuusioiden ja YT-neuvotteluiden buumi tuntuu jatkuvan, eikä kukaan osaa sanoa, milloin suhdanteet kääntyvät.

Toissa päivänä uutisoitiin Rautaruukin fuusiosta ruotsalaisen teräsjätti SSAB:n kanssa. Yhdistymisen odotetaan johtavan lähitulevaisuudessa arviolta 900 hengen irtisanomiseen.

Eilinen uutinen kertoo Itellan aloittavan laajat YT-neuvottelut. Uhattuna kuuluu olevan noin 1200 hengen työpaikat.


 

Huh. Tämä kaikki johtaa tietysti kysymään, millaisia töitä jatkossa on, millaiselle alalle vaikkapa elämäänsä suunnittelevan nuoren kannattaa kouluttautua?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos esitti vajaat pari viikkoa sitten arvionsa "uhatuista työpaikoista".

Etlan arvion mukaan puhelinkeskusten, tallentajien, valokuvaamotyöntekijöiden, erilaisten huolitsijoiden, kirjanpitäjien, tullivirkailijoiden jne. työt uhkaavat kadota lähitulevaisuudessa.


Näitä tarvitaan

Sen sijaan varmimmin työpaikoistaan pitävät kiinni muiden muassa hotellinjohtajat, ravitsemusasiantuntijat ja erilaisten opetusmonetelmien kehittelijät.

Myös puheterapeutteja ja kuulontutkijoita tullaan tarvitsemaan.

Muuan työpaikkojen katoamisen selittäjä on – yllätys, yllätys: tietotekniikka.

Tietotekniikkaa kehittyy jatkossa niin voimakkaasti, että edes Etlan omien tutkijoiden kaltaisia työntekijöitä ei välttämättä tarvita pari vuosikymmenen päästä.
  

Entäpä vielä? Jo aikaa on tiedetty media olevan murroksessa. Samaisen ennusteen mukaan myös erilaisten toimittajien lähtölaskenta on alkanut.

Ei ole pitkäkään aikaa siitä, kun muuan valokuvaaja totesi minulle samaa.

Ongelma on hänen mukaansa siinä, että kansainväliset kuvapankit suorastaan pursuavat loistavia valokuvia, joista kuka tahansa voi löytää haluamansa kuvan murto-osalla siitä, mitä joutuisi maksamaan ”oikealle valokuvaajalle”.

Kaikkeen koneesta ei ole

Erilaisten tutkimuslaitosten (ja myös opetushallituksen) arvioiden mukaan vuoteen 2025 mennessä eniten uutta työvoimaa tarvitaan sosiaali- ja terveysalan ammateissa.

Samoin, jatkossa tarvitaan myös erilaisten ajoneuvojen kuljettajia ja asentajia, kaupan alan ammattilaisia, opettajia, talouden asiantuntijoita, rakennustyöntekijöitä ja puhtaanapidon työntekijöitä.

Vaikka tutkijan tai toimittajan työt uhkaavat vähetä, monissa muissa asiantuntijatehtävissä avautuu tutkijoiden mukaan uusia mahdollisuuksia.


Sellaisia töitä ovat ne hommat, joista koneet eivät kerta kaikkiaan suoriudu.

Tällaisia ihmistä vaativat töitä ovat ne, jotka edellyttävät monimutkaista ajattelua, eettistä pohdiskelua, luovuutta ja ihmisten välistä viestintää erilaisissa verkostoissa.

Myös ongelmien korjaamiseen tarvitaan ihmistä. Esimerkiksi auton korjaaminen on monimutkainen juttu, jossa työtä on.

Hommaan tarvitaan kapea-alaista osaamista, vaikkakaan ei korkeakoulutusta.

Hyviä tyyppejä etsitään

Sekin on tiedetty pitkään, että hoitureiden ohessa lääkäreistä on vastaisuudessa kova pulaa.

Samoin, jos olet erityisopettaja, sosiaalityöntekijä tai lastentarhanopettaja, voit olla jokseenkin varma työn riittävyydestä.


Näin yksinkertaista asiat eivät tietenkään käytännössä ole.

Vaikka esimerkiksi hoiva-alan ammattilaisille on töitä, ei ole osattu ratkaista sitä ongelmaa, miten saataisiin vaikkapa juuri kouluttautuneet sairaanhoitajat pysymään työpaikoissaan.

Monet hoiva- ja sosiaalialan työt nimittäin ovat vaativuudessaan hyvin voimia vieviä.

Väärä ala?

Entäpä sitten, jos joku on sattunut kouluttautumaan mielestään aivan väärälle alalle?

Ei hätää. Viimeaikaisten arvioiden mukaan me ihmiset opimme kaikesta työelämän edellyttämistä taidoista jopa 70 prosenttisesti aivan muualla – siis koulutuksen ulkopuolella!

Tällä haluan sanoa sen, että työelämä hakee sittenkin ”hyviä tyyppejä”, ei niinkään ”juuri oikeita tutkintoja”. Asioita oppii kyllä, kunhan innostus on kohdallaan ja kunhan pääsee opettelemaan.


Työelämä ei pane pahakseen siitäkään, jos joku sattuisi omaamaan vaikkapa 2-4 ammatillista alaa. Tämä muuten ei ole lainkaan hassumpi idea.

Se tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen joustavaan liikkumiseen. Ja tarjoaahan se myös vaihtelua!

Kaikkea hyvää sinulle punaposkinen, kirkaskatseinen nuori, joka tähyät tulevaisuuteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti