perjantai 21. helmikuuta 2014

Yöllistä surffailua suitsimaan

Tänään uutisoitiin YLE:n sivuilla, kuinka osa vanhemmista on alkanut toivoa operaattoreilta teknistä apua lastensa öiseen nettisurffailuun.

Myöhäisen kännykänkäytön tekninen suitsiminen näyttää kuitenkin jakavan mielipiteitä.

Esimerkiksi YLE:n jutussa haastateltu 17-vuotias Matias ei oikein syty aikuisten kaavailuihin.

”Eiköhän se ole jokaisen oma asia, miten sitä öisin kännykkäänsä käyttää. Käytän itse joskus myöhään, mutta ei se minusta ole ongelma.


Keskustelu sai ilmeisesti alkunsa Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markus Torkin Helsingin Sanomien mielipidesivuilla esille nostamasta yösurffailuongelmasta.

Torkin mukaan yöllinen surffailu vaarantaa lasten kehitystä. Hän arvelee, että selvästi rajattu liittymä olisi monelle vanhemmalle helpoin ratkaisu.

”Meille aivan tavallisille vanhemmille tällaiset yksinkertaiset tekniset keinot toisivat huomattavaa helpotusta – netti ei öisin toimisi, ja that's it.” 

Minäkin kannatan ajatusta

Kannatan, vaikka myönnän, ettei tätä ongelmaa operaattoreiden varaan jättää, tietenkään. Tuskin Torkkikaan sitä tarkoitti.

Kerron erään kokemuksen, joka mielestäni osoittaa, että esimerkiksi nuoret itse eivät – omaa kokemattomuuttaan - ehkä sittenkään näe ongelmaa sen koko laajuudessa.

Näin tämä muutaman vuoden takainen kokemukseni menee: sain pitkän ja huolen sävyttämän puhelinsoiton eräältä ammattioppilaitoksen opettajalta.


Opettaja kertoi ongelmista, joita voi tulla vastaan oppilaitoksessa, jonka opiskelijat ovat opintojensa alkuvaiheessa niinkin nuoria kuin 16 – 17-vuotiaita.

Nämä nuoret saattavat tulla opiskelupaikkakunnalle hyvinkin etäältä. He ovat saaneet kämpän joko opiskelija-asuntolasta tai muualta kaupungista.

Tyhjään asuntoonsa he levittävät matkalaukkunsa sisällön. Pöydälle nostetaan läppäri ja ellei sitä kaikilla ole, on housun taskussa kuitenkin se tärkein, kunnon yhteyksillä varustettu älypuhelin.

Useimpien nuorten kohdalla tilanne on se, että he ovat ensimmäistä kertaa poissa kotoa kokonaisia viikkoja.

Netti koukuttaa, valvottaa

Viimeistään opiskelupaikkakunnalla nuori huomaa, että toden totta: hän on ensimmäistä kertaa täysin itsensä varassa.

Tunne on suorastaan huumaava. Ei vanhempia, ei ketään asettamassa rajoja. Eikä ketään kehottamassa myöskään nukkumaan!

Opiskeluelämässä oli paljonkin kirjoitettavaa, mutta keskityn nyt tähän surffailupuoleen. Internet on aina avoinna oleva maailma. Sieltä löytyy, paitsi sosiaalinen media verkostoineen, myös pelit.


”Pelaaminen”, kertoi tämä opettaja: ”Se tuntuu tosi suurelta ongelmalta.”

Ja toden totta: pian on takana aikuistumassa olevan nuoren ensimmäinen melkein kokonaan valvottu yö. Aamulla puhelin koettaa sinnikkäästi herättää kouluun.

Puhelin näpytellään hiljaiseksi ja siitä se lähtee. Valvotun yön jälkeinen päivä tulee nukuttua pitkälle iltapäivään.

Eikä mene aikaakaan, kun päivästä on tullut yö ja yöstä on tullut päivä. Vuorokausirytmi on nurinniskoin.

Vanhemmuudelle kysyntää

Eihän tämä toki uusi asia ole. Keskustelun liepeitä on heiluteltu aiemminkin, niin meillä kuin muualla.

Esimerkiksi unitutkijat ovat jo pitkään varoitelleet lasten ja nuorten liian lyhyistä yöunista. Tämä on tullut esille vertailututkimuksista, joissa on ollut mukana useiden maiden lapsia ja nuoria.

Myös Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila toteaa sosiaalisen median, nettimaailman ja pelien kuuluvan tämän hetken ykköshuolenaiheisiin kasvatuksessa. 

Sekin on muistettava, ettei tämä ole pelkästään kotoa pois muuttaneiden myöhäisteinien ongelma – nuoremmista lapsista taisi Torkinkin alkuperäinen huoli nousta.


Ilmeisesti hänkin oli pannut merkille, että jo yläkouluikäisillä on taipumus kavuta sänkyyn älypuhelimensa kanssa.

Hänkin oli (monen muun vanhemman lailla) huomannut, kuinka lasten huoneista on tullut hämäriä kamareita, joiden nurkista loistaa kalvakka hohde. Hiljaisia surahduksia, vaimennettuja piipityksiä…

Ja lopuksi: tämä kaikki osoittaa jälleen saman, mikä niin monesti aiemmin on todettu: jämerälle ja lämpimälle vanhemmuudelle on modernissa maailmassa kysyntää.

Ollaan lujia, vaan ei kovia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti