tiistai 17. maaliskuuta 2015

Ei kaikki stressi ole pahaksi

Tunnetko itsesi alituiseen hiukan stressaantuneeksi, vai kuulutko kenties siihen harvalukuiseen joukkoon, joka ei oikein edes tiedä, mitä sanalla ”stressi” tarkoitetaan?

Otin asian puheeksi, koska jokin aika sitten uutisoitiin, kuinka stressi on kohonnut Euroopassa työelämän toiseksi tavallisimmaksi sairauspoissaolojen syyksi.

          Amanda Sandlin

Mutta, on toinenkin syy, miksi haluan kirjoittaa tästä melkoisen kuluneesta teemasta. Nimittäin: kaikki stressaaminen ei suinkaan ole haitallista.

Kaiken valituksen ohessa pitäisi muistaa, että on olemassa myös hyvää, hyödyllistä stressiä.

Hyvää stressiä on esimerkiksi se, että koet jonkin asian suorastaan innostavaksi haasteeksi. Otetaan vaikkapa nuori aikuinen, joka lukee into piukeana pääsykokeisiin.

Älyttömän kiinnostavaa!

Hän on aina halunnut opiskella juuri tiettyä alaa ja nyt hän pänttää pääsykoekirjoja. Kaikki on niin ”älyttömän kiinnostavaa!” Tämä on tietysti harvinaista, mutta tällaista kyllä tapahtuu.

Stressi on hyödyksi, kun tunnistat sen taustalla olevan voiman tunnetilaksi, joka selvästi parantaa suoritustasi — mainitussa tapauksessa oppimista.

          Todd Quackenbush

Hyvän stressin kohtaavat arjessaan toistuvasti myös urheilijat tai vaikkapa uppoutuneet harrastajat, tai työkseen esiintyvät ihmiset.

Totuuden nimiin on kyllä myönnettävä, että suurimmaksi osaksi stressi on kyllä haitallista.

Kun stressin määrä ylittää tietyn rajan, se alkaa vaikuttaa suoriutumiseesi ei-toivotuilla tavoilla — jopa hyvinkin jyrkästi. Sitä rajaa ei aina huomaa, ei helposti.

Palataanpa tuohon työelämäuutiseen

Noiden uutisten takana ei taatusti ole hyvä stressi, vaan pitkittynyt, kuukausia jatkunut yhtämittainen psyykkinen hermopaine, paha stressi. Se on usei taustalla myös "muissa" mielenterveystaustaisissa poissaoloissa.

Paha stressi on se tunnetila, joka madaltaa suoritustasoa ja joka voi lopulta päättyä hyvinkin karusti.

          Caleb Ekeroth

Mitä tässä sitten pitäisi tehdä, ähkäiset sinä. Älä huolestu, kaikki sujuu kyllä hyvin.

Kaikki rullaa suotuisan tähtikuvion alla, kunhan kiinnität tarpeeksi huomiota palautumiseen ja lepoon.

Lepää ajoissa, äläkä vasta sitten, kun et jaksa kissaa sanoa. Usko hyvällä, että tulevat viikkosi eivät voi, eivätkä saa olla ryntäilyä haasteesta toiseen.

Tärkeitä avainsanoja

Näitä ovat: tauot, lepo, loma, vapaa-aika, harrastukset, lähipiiri ja ystävät — sopivasti annosteltuina.

Jos pystyt määräajoin palauttamaan kehosi ja mielesi velvoitteiden kuormasta, voit olla varma, että kovatkaan vaatimukset eivät ole kasaamassa mieleesi jatkuvaa, haitallista stressiä.

Tärkeää on myös, ettet kiellä aherruksen ajoittaista raskautta, sen mukanaan tuomia ongelmia.

          Lee Scott

Käy sen sijaan ongelmia päin ja koeta löytää kiperille pulmatilanteille ratkaisuja, jopa positiivisia merkityksiä.

Iloitse arjen voitoista, suurista ja pienistä! Opettele myös ottamaan asioihin etäisyyttä. Opi vaihtamaan näkökulmaa.

Kun stressi uhkaa saada sinusta vallan, etäänny ja keskity hetkeksi aivan muihin asioihin. Pidä silloin breikki. Tee jotakin aivan muuta tai pelkästään ole. Älä tee mitään.

Ja varsinkin näin keväällä: mene lenkille. Anna tuulen soittaa, pilvien vaeltaa ja ajatustesi liitää!

1 kommentti:

  1. Mahtavaa että aiheet ei kyllä ikinä lopu, joita pohdiskelet ja tarkastelet blogissasi. Tällainen ajattelemisen ja pohtimisen kulttuuri maistuu hyvälle niin kiihkeässä ja itsekkäässä ajassa, jossa harvat pysähtyvät pohtimaan. Hyvä kun pysähtyy edes rentoutumaan.

    Mutta minua jäi tälläkertaa, mikä on ehkä ensimmäinen kerta vaivaamaan yksi sanvalinta. Kirjoituksessa mainitaan ja yhdistetään stressi ja esiintyvät ihmiset. Tässä kohden olen sanavalinnan kanssa tarkka. Mielestäni esiintyjät jännittävät hyvällä tavalla ennen esiintymistään. Se on kuin osa esiintymistilanteeseen astumista, ennen varsinaista yleisöä ja esiintymisen hetkeä.

    Mutta se ei missään tapauksessa ole kyllä stressiä..hyvässä mielessä. Vaan jännittämistä. Erohan on siinä, että stressi mielestäni on jotakin jolla on tietämätön suunta. Kun taas jännityksen syyn yleensä tiedostaa erittäin hyvin, ja siksi se voidaankin kääntää "voitoksi".

    Kunnioittavin terveisin etelästä Tibu Borgstén

    VastaaPoista