torstai 19. toukokuuta 2016

Vegaaniset sukat?!

Opiskelijani Tea kuuluu Facebookissa ryhmään "Voihan villasukka". Tämä ryhmä on yksi monista käsityöfriikkien ringeistä, joita sosiaalinen media on mahdollistanut.

Seurueessa vaihdetaan ajatuksia neuleiden ohjeista, työvälineistä, langoista ja sen sellaisesta.

Ryhmään oli ilmestynyt kysymys: kuka tietää, millaisesta materiaalista voisi kutoa sukat vegaanille?


Asiasta sukeutui vilkas keskustelu. Joku huomautti, ettei kai (lampaasta saatuja) villalankoja sentään syödä.

Moinen harkitsematon heitto aiheutti tietysti moraalista närää. Muiden piti opastaa raukkaparkaa: Haloo, totiset vegaanit eivät käytä eläinperäisiä raaka-aineita edes vaatetuksessaan!

Lopulta todettiin, että vegaanisukkiin sopii vallan mainiosti vaikkapa sellaiset tuiki tavalliset raaka-aineet kuten hamppu tai vaikkapa banaani.

Pikakurssi veganismiin

Täytyy myöntää, että minäkin ajauduin hetkeksi ajatuksiini saatuani selonteon käydystä keskustelusta.

Vaikka koetan kunnon valtion virkamiehen tavoin pysyä edes jotensakin ajan ilmiöiden kelkassa, jostakin näemmä jatkuvasti putkahtelee asioita, joista huomaan olevani ulkona kuin kaivukone.


Oli ihan pakko tehdä pikaekskursio veganismiin.

Tovin netin keskustelufoorumeita siivilöityäni sain opastusta: aidon vegaanin suuhun ei tietenkään, ei edes poikkeustilanteessa, eksy mitään eläinperäistä. Saati, että aito vegaani sortuisi villasukkiin.

Näin siksi, että “veganismi on sekä ruokavalio että elämäntapa, jolla pyritään välttämään kaikkea eläimille vahingollista toimintaa.”

Mistä tiedän, mitä kenkäni ovat syöneet?

Tämä villasukkajuttu oli minulle vaikea siksi, että olen aina – ymmärtämättömyydessäni – liittänyt veganismin juuri ruokavalioon.

Ruokaan liittyvät aiheet ovat enemmistöä vegaanien keskustelupalstoilla, mutta eivät ne ainoita ole.

Siellä puhutaan myös yleisemmin ”vegaanisesta elämäntavasta” (arjen valinnat, muoti, suhde kosmetiikkaan jne.).


Kuka kummassa kertoisi, miten pitäisi toimia vaikkapa juuri pukeutumisen suhteen? Vaikkapa nyt kengät ja muu sotisopa??

Nii’in. Kaikkihan tietävät, että tavallisistakin kenkäkaupoista kyllä saa monenlaisia ei-nahkaisia kenkiä, mutta kun ongelma on se, ettei voi koskaan tietää, mitä ne ovat syöneet.

Onhan niissäkin voitu käyttää eläinperäisiä asioita, kuten vaikkapa luujauhoa sisältävää liimaa.

Nämä kengät poistavat julmuutta

Muuan asian harrastaja kaupitteli ulkomailta tilaamiaan, itselleen liian pieniä Vegetarian shoesin mustia paksupohjaisia talvijalkineita. Hetkinen…, Vegetarian shoes?!

Piti oikein käydä valmistajan sivulla kurkkaamassa.


Toden totta, kyse oli yhdestä Brittein saarten perinteikkäimmistä (vuonna 1881 perustetusta) kenkätehtaista, joka oli lanseerannut erityiset Airseal 3 eye shoes –merkkiset laadukkaat talvijalkineet.

Firma vakuutti juuri näiden kenkien olevan heidän vastauksensa ”julmuuden vähentämiseen” maailmassa.

Uusi asiakassegmentti - jälleen

Hintaa popoilla oli tuollaiset 120 euroa. Minun silmissäni tämä pyrkimys – löytää kaikki maailman varakkaat vegaanit – vaikutti yhdeltä todella nerokkaalta tavalta rakentaa yksi asiakassegmentti lisää jalkinetuotannon jo entuudestaan lohkoutuneeseen pelitilaan.

Mitä tästä kaikesta olin oppinut?

Ainakin sen, että moraalinen tuska voi ulottua melkein mihin vain, jos niikseen tulee.


Laitetaan vielä mausteeksi sekin, kuinka muuan vegaani oli tehnyt omavaltaisen teon siirtymällä motoristiksi. Sehän ei kuulosta kovin vegaaniselta, noin äkkipäätä.

Mutta, on se sitä. Katsokaas, kun moottoripyörä kuluttaa jopa 3-6 kertaa vähemmän kuin mitä henkilöauto vähimmilläänkin.

Eikä siinä kaikki. Koska moottoripyörän pysäyttää paljon nopeammin kuin auton, on olemassa paljon pienempi riski törmätä hirviin ja muihin ”söpöihin metsänelukoihin”.

Kaikkea sitä oppii, kun lukee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti