tiistai 13. joulukuuta 2016

Salaperäinen Asperger

Kuuntelin Yle Puheelta Perttu Häkkisen ohjelmaa ”Nörttiys – ihmeellinen oireyhtymä”. Ohjelman vieraana oli muun muassa tekniikan tohtori, kansanedustaja Jyrki Kasvi.

Tuonkertaisessa ohjelmassa kurkistettiin (otsikon mukaisesti) nörttiyden taakse, mm. kysymällä, mikä moisen ilmiön aikanaan synnytti ja miten se näkyi meillä vaikkapa 1980- ja 90-luvuilla.


Alun pitäen nörtti-sana tulee englannin kielestä (nerd = typerys, mäntti). Meille Suomeen se rantautui lähinnä tietokonekulttuurin mukana ja ainakin osin korvasi sanan "nynny".

Ja näin kai se on meillekin ollut: nörtti on se lähipiirin innokas tietokoneharrastaja, jolle ovat kelvanneet muutkin kuin muotifarkut. Tällaiseksi myös Jyrki Kasvi oli nörttiyden nuoruudessaan kokenut.

Asperger osana autismin kirjoa

Kiintoisaa oli se, että ohjelmassa sivuttiin myös Asperger-oireyhtymää. Kysehän on yhdestä ns. autismin kirjoon kuuluvasta oireyhtymästä, josta kärsii nykyarvion mukaan noin joka sadas syntyvä lapsi.

Moni meistä saattaa tuntea henkilön, johon liitämme Asperger-ihmisen piirteitä, mutta sen selittäminen onkin meille jo paljon vaikeampaa, mitä moisilla piirteillä tarkoitamme.


Ensinnäkin, Aspergerin oireyhtymä luetaan ns. laaja-alaisiin kehityshäiriöihin ja se pysyvä. Oireyhtymä sai nimensä sen ensimmäisenä kuvanneen itävaltalaislääkäri Hans Aspergerin mukaan.

Asperger diagnosoidaan pääosin kolmen piirteen perusteella: poikkeava kommunikaatio, sosiaalisen vuorovaikutuksen vaikeudet ja pakottavat rutiinit sekä erityismielenkiinnon kohteet.

Kuinka Asperger voi liittyä nörttiyteen

Viime mainittu, eli ”erityismielenkiinnon kohde” liittää siis Aspergerin (tässä nimenomaisessa tapauksessa!) mahdolliseen nörttiyteen.

On tärkeää huomata, etteivät tietokoneet suinkaan ainoa mahdollinen kiinnostuksen kohde ole. Asperger-ihminen saattaa olla yhtä hyvin kiinnostunut vaikkapa Antiikin aseista, Suomen kuntien veroasteesta tai Pohjolan lepakoista.


Toinen seikka, mikä on liittänyt monet Asperger -lapset ja -nuoret nörttiyteen, on se, että he ovat keskimäärin älyltään normaaleja, ja usein tavalla tai toisella hyvinkin lahjakkaita.

Koska esimerkiksi tietokoneharrastus, koodaaminen tms. ei edellytä face-to-face vuorovaikutusta, moni Asperger-ongelmainen saattaa uppoutua seurustelemana koneensa kanssa tai verkon välityksellä samoista aiheista kiinnostuneiden kanssa.

Tämä muuten on asia, joka on osattu huomioida aiempaa paljon paremmin esim. IT-alan rekrytoinnissa. Huomio koskee laajemminkin autismia.

Jos olet kohdannut yhden Asperger -ihmisen, olet tavannut yhden

Näin väittävät asiaa tuntevat. Eli, Aspergerin oireyhtymästä kärsivien oirekuva ja oireiden voimakkuus vaihtelee todella paljon ja siksikin tämän kehityshäiriön kuvaaminen on haastavaa.

Asperger-ihmiselle saattaa esimerkiksi olla ominaista alttius yksityiskohtaiseen, monotoniseen tai nopeaan puhumiseen riippumatta siitä, että vastapuoli ei ole enää pitkään aikaan kuunnellut.


Samoin, hänellä voi olla vaikeuksia ymmärtää huumoria tai tunnistaa toisten tunteita — ehkä myös vaikeuksia ilmaista omia tunteita.

Tästä puolestaan saattaa koitua ongelmia sosiaalisten suhteiden luomisessa.

Asperger –ihmisellä voi olla vaikeuksia silmän ja käden koordinaatiossa, mutta myös heikosta hienomotoriikasta johtuen vaikeuksia opetella kirjoittamaan.

Onko Asperger periytyvää?

Ohjelmassa todettiin sivumennen, että Aspergerilla on ehkä jonkinasteista periytyvyyttä.

Toden totta, tähän on saatu varovaisia viitteitä mm. Piilaaksossa, johon on saattanut hyvin kapea-alaisen kiinnostuksensa takia kerääntyä keskivertoa enemmän myös Asperger-tyypin ihmisiä.

Kun kaksi Asperger-ihmistä perustaa perheen, saattaa myös lapsesta tulla Asperger -oireinen. Mutta (HUOM.) näin ei siis välttämättä käy.


Niinkin on sanottu, että Aspergerin oireyhtymän periytyminen ei noudata aivan tavanomaisia periytymissääntöjä.

Ei siis ole kyetty mitenkään tarkasti määrittämään, millä todennäköisyydellä piirre periytyy vaikkapa isältä lapselle.

Asperger on haastava asia, mutta se on ilmiselvästi myös elämäämme — mukaan lukien työelämä — rikastuttava asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti