keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Onnistumisen esteet - osa 1

Törmäsin somessa kaveriin nimeltä Zdravko Cvijetic. Tämä serbialainen kirjailija, ja ”vaikuttaja” oli raapaissut 13 kohtaa sisältävän jutun, joka oli alkanut kovasti levitä sosiaalisen median eri kanavilla.

Juttu oli saanut yli 20 miljoonaa katselukertaa ja sitä on käännetty yhdeksälletoista kielelle. Kiteytyksen levittäjinä olivat olleet sellaiset mitättömät mediatalot kuin Forbes, CNBC, Huffington Post, Inc., New York Observer, Business Insider, Yahoo Finance jne.

Tuijotin silmiäni räpsytellen hetken artikkelia ja sitten päätin selvittää, mikä panee ihmiset kiinnostumaan moisesta. Mistä Cvijetic kirjoittaa noin tenhokkaasti.


Kuinka ollakaan, jutun kärki oli (kuinka yllättävää!) menestyksessä. Ehkä homman koukku oli siinä, että Cvijetic ei sanokaan, mitä sinun olisi tehtävä saavuttaaksesi menetyksen.

Hän kääntää pakan ikään kuin nurin.

Hän kysyy, mistä meidän pitää luopua menestyäksemme. Sorry. Olen tarkoituksella vaihtanut sanan menestys sanaa onnistuminen, koska minua ärsyttää moinen pakkomielteinen menestyksen kaipuu.

Ajattelin kirjoittaa pari erillistä postausta näistä Cvijeticin luopumislistan suosituksista, koska eivät ne huonoja ole – itse asiassa myös melkoisen yksinkertaisia asioita:

1.    Luovu epäterveellisistä elämäntavoistasi

Jos haluat saavuttaa jotain, aloita huolehtimalla terveydestäsi. On vain kaksi asiaa, jotka sinun on pidettävä mielessä: terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta. Aloita pienin askelin ja pidennä askellustasi pikku hiljaa.


2.    Luovu lyhyen tähtäimen tavoitteista

Elämässään onnistuneet ihmiset eroavat meistä muista siinä, että he asettavat itselleen pitkän aikavälin tavoitteita. He kuitenkin tietävät, että ”isot” tavoitteet ovat seurausta lyhytaikaisista päivittäisistä tavoista.

”Pienen” ja ”ison” tavoitteen eroa Cvijetic havainnollistaa näin. On ero: ”treenata itsensä kesäkuntoon” kuin ”työskennellä lujasti löytääkseen itsensä.”

3.    Lopeta pienesti pelaaminen

Cvijeticin ajatus on, ettet kerta kaikkiaan voi palvella maailmaa pelaamalla pienesti. Ellet ikinä yritä, ja anna unelmiesi tulla osaksi todellisuuttasi, et myöskään voi koskaan nähdä omaa potentiaaliasi.


Ja kääntäen: myöskään maailma ei koskaan hyötyä siitä, mitä se olisi voinut (kauttasi) saavuttaa. Siispä: kuuntele sisäisiä ideoitasi, älä pelkää epäonnistua, MUTTA: älä erityisesti pelkää onnistua!

4.    Luovu tekosyistä

Paljon saavuttaneet ihmiset tietävät olevansa vastuussa omasta elämästään riippumatta siitä olivatko sattuneet syntymään kultalusikka suussa tai eivät.

Tämän kun oikein ymmärtää ja yhdistää siihen, mitä elämässä voi seuraavaksi tapahtua, voi kokea sekä pelottavana että jännittävänä. Ilmeisesti Karu Hotakainen puhuisi tässä kohdassa kuiluun katsomisesta.

Sen kun uskaltaa tehdä, huomaa, että itse asiassa tässä on ainoa tie onnistumiseen. Sillä, juuri tekosyyt ovat niitä, jotka rajoittavat meitä ja myös estävät meitä kehittymästä. Näin tuumaa Cvijetic.


5.    Luovu jämähtäneestä mielentilasta

Jos olet aina ajatellut että älykkyytesi tai lahjakkuutesi ovat jonkinlaisia muuttumattomia (lahjaksi saatuja) pysyviä piirteitä, olet väärässä.

Sitä enemmän väärässä olet, jos ajattelet, että yksin lahjakkuus tuo sinulle menestystä, siis ilman ponnistuksia.

Elämässään menestyneet ihmiset tietävät tämän. He ovat nähneet valtavasti vaivaa kehittääkseen ajatteluaan, opiskellakseen uusia tietoja ja taitoja, joita ovat voineet hyödyntää myöhemmin elämäänsä.

Se, mitä olet tänään, ei todellakaan tarkoita sitä, mitä sinun täytyy olla huomenna.

Niinpä. Jatketaan seuraavassa postauksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti