maanantai 6. marraskuuta 2017

Keskustelua tieteen etiikasta

Muutama viikko sitten sattui korviini juttu, jonka mukaan torjunta-ainejätti Monsanto oli kieltäytynyt EU:n kutsusta tulla kuultavaksi glyfosaatti –nimisen aineen tiimoilta.

Oli paljastunut, että Monsanto oli syyllistynyt vakavaan puolueetonta tiedettä loukkaavaan toimintaan. Se oli kirjoituttanut omilla työntekijöillään artikkeleita erilaisiin julkaisuihin.


Näissä jutuissa Monsanton oma torjunta-aine oli saatettu tarkoituksellisesti positiiviseen valoon.

Ei tässä vielä mitään,

mutta kyseisille jutuille oli ostettu rahalla kirjoittajiksi henkilöitä, jotka olivat tulleet tunnetuksi yliopistojen tutkijoina.


Ilmeistä on, että muutkin torjunta-aineyritykset olivat syyllistyneet samaan, mutta Monsanto oli se, joka tällä kertaa nousi otsikoihin.

Roundup sisältää glysofaattia, jonka Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli vuonna 2015 mahdollisesti karsinogeeniseksi eli syövälle altistavaksi aineeksi.

Porttikielto parlamenttiin

No. EU-parlamentin poliittiset ryhmät päättivät nyt siis yhteisesti, että Monsanton lobbareilla ei ole toistaiseksi mitään asiaa parlamenttiin.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Monsanton johto kieltäytyi kutsusta eikä osallistunut glyfosaattia koskevaan kuulemiseen.


Tämä on merkittävää senkin takia, että juuri Monsanto valmistaa meilläkin Suomessa paljon käytettyä Roundupia – sitähän monet kotipuutarhuritkin ovat suihkautelleet pihakäytävilleen.

Toisaalta, mitkään säännöt eivät kuitenkaan vaadi yhtiöitä osallistumaan kuulemiseen, vaikka parlamentti niitä kutsuisi.

Vai, kenen rehellisyydestä nyt puhutaan?

Kuitenkin yrityksille olisi tärkeää päästä tapaamaan europarlamentaarikkoja ja heidän avustajiaan, kun ne haluavat vaikuttaa vaikkapa EU:n lainsäädäntöön.

No joo, mistä muusta tämä tämmöinen uutinen voi kertoa?


Siitäkö, ehkä, että tutkijat ovat onnettomia köyhimyksiä, jotka ovat valmiita vaimentamaan omantuntonsa äänen melko mitättömästäkin summasta?

Sitäkin sopii pohtia, kenen etiikasta on viime kädessä kysymys: bisneksen etiikasta vaiko tutkijoiden etiikasta? Ilmeisesti molemmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti