tiistai 9. tammikuuta 2018

Tupakointi rassaa, monellakin tapaa

Sattuivat sosiaalisessa mediassa silmät postaukseen, jossa oli viitattu EK:n ylilääkäri Jan Schugkin tupakointia koskevaan puheenvuoroon.

Ylilääkärin mukaan seitsemän (7) savukkeen polttamisesta työaikana kertyy vuodessa useamman tuhannen euron laskennallinen kustannus työajan menetyksenä.

             Sajjad Zabihi

Tuota pohtiessa mieleen muistui edesmennyt isäni, joka teki aikanaan yli 40 vuoden uran kunnallisella sähkölaitoksella.

Muistan myös isän todenneen, että homma ei ole työpaikoilla ihan tasapainossa. 

Nimittäin, heidän (so. tupakoimattomien työntekijöiden) antinsa työantajille oli pitkän päälle aika tavalla suurempi, ainakin työajalla mitattuna.

Tupakoitsijat kun tuntuivat usein ajattelevan, että työhön ikään kuin ilman muuta kuuluu ilmainen tupakkatauko noin tunnin välein.

Palataanpa Schugkin väitteeseen

Sen perustanahan on  ajatus, että tupakkamies- tai nainen käryttelee paperossin tunnin välein. Tämä tarkoitaa, että työpäivän aikana tulee poltettua seitsemän savuketta.

Yhden savukkeesta selviämiseen katsotaan kuluvan 10 minuuttia, eli itse polttamiseen noin viisi minuuttia ja toiset viisi minuuttia edestakaiseen kulkuun tupakointipaikalle.

             Amritanshu Sikdar

Tällä kaavalla tupakointiin siis kuluu noin 70 minuuttia per työpäivä. Tästä seuraa, että vuositasolla tupakointiin saadaan kulumaan 30 kahdeksan tunnin työpäivää!

Nyt otetaan apuun Tilastokeskuksen palkkarakennetilastot. Niiden mukaan tupakoinnista koituu (mediaaniansiotasolla) noin 4028 euron kustannus vuodessa.

Sen maksaa työnantaja. Ei ihme, jos se aiheuttaa nyreksintää.

Muitakin pulmia koituu

Tämähän on tietysti vain osa tupakoinnin aiheuttamista ongelmista.

Me tiedämme jo jokseenkin hyvin, miten tupakointi vaikuttaa koko elimistöön. Se lisää riskiä sairastua lukuisiin hengityselin-, sydän-, verisuoni- ja syöpäsairauksiin.

             Igor Ovsyannykov

Arvioiden mukaan tupakka aiheuttaa Suomessa edelleen joka viidennen kuoleman aikuisiällä eli vuosittain noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. 

Vähän perusteita tupakoida

Toistuvat hengitystieinfektiot ovat tyypillisiä tupakoitsijan sairauksia. Lisäksi tupakointi vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa, pidentää hoitoaikoja ja heikentää tuloksia.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos arvioi vuonna 2015 tupakoinnista aiheutuvia kokonaiskustannuksia siten, että välittömiä, lisääntyneestä palvelujen käytöstä johtuvia kustannuksia koituisi 290–294 miljoonaa euroa.

             Daniele Levis Pelusi

Näistä suurin osa syntyy terveydenhuollossa ja lääkekustannuksista.

Suorat terveydenhuollon kustannukset olivat noin 277 miljoonaa euroa vuodessa. Summa vastaa reilun 240 000 asukkaan kaupungin kaikkia erikoissairaanhoidon vuosikustannuksia.

Aika vähän jää perusteita tupakoinnin aloittamiselle, vai mitä sanotte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti