keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kohti elastista ajattelua


Psychology Today -lehdessä oli huhtikuun alkupuolella fyysikko Leonard Mlodinowin juttu, jossa käsiteltiin elastista ajattelua.

Mlodinow on kirjoittanut aiheesta jopa kokonaisen kirjan nimikkeellä Elastic. Flexible Thinking in a Time ofChange (2018).

Lehtijuttu on melkoisen pitkä. Sen tausta on jatkuvasti monimutkaistuvassa modernissa elämässämme.

             Dariusz Sankowski

Otetaan vaikka ulkomaille matkustaminen. Muistatteko, miten se ennen muinoin menikään: meillä oli mielessä matkakohde, johon olimme törmänneet jossakin (joku ystävistämme oli käynyt siellä, lehdessä oli ollut juttu siitä, tms.).

Meillekin syntyi päätös haluta samaan paikkaan

Entä sitten? Aivan, päätimme mennä käymään paikallisessa matkatoimistossa. Keskustelimme hetken ja esitimme aikomuksemme.

Koska toive oli edelleen pitkälti kuulopuheiden varassa, saimme matkaesitteen selailtavaksi. Tutustuimme siihen rauhassa kotona, tulimme uudelleen matkatoimistoon käymään ja niin meille varattiin matka yöpymisineen.

             Jacob Owens

Miten homma hoituu nykyisin? Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät pelkästään kotimaahan suuntautuvan kesälomansa suunnitteluun keskimäärin 26 erilaista sivustoa.

Jos matka suuntautuu ulkomaille – eikä kyse ole pakettimatkasta –, on käytävä läpi sivustoja, jotka skannaavat salamannopeasti erilaisia lentomahdollisuuksia (välilaskuineen).

Mihin se lento katosi tästä?!

Tilanteiden nopeasti muuttuva luonne paljastuu esimerkiksi sen tosiasian äärellä, että matkan hinta voi ehtiä hyvinkin muuttua jopa sen puolen tunnin aikana, jona istumme koneen ääressä.

Mihin muuten katosi se lento, joka vielä minuutti sitten oli tässä?! Näin aivan varmasti sen!

             Ben White

Jopa pelkän yhden yön varaaminen jostakin lähikaupungista on nykyään hyvin erilainen juttu.

Erilaisten palvelun tarjoajien mukaan vapaita huoneita on samassakin hotellissa eri määrä, ne voivat olla eri hintaisia ja varsinkin, jos satut omaamaan sen ja sen etukortin tai jäsenyyden.

Huomasitko muuten, sisältyikö varaamasi yöpymisen hintaan aamiainen vai ei? Ellet huomannut, se ei todennäköisesti sisältynyt.

Tällaista

Nämä olivat tietysti vain esimerkkejä yhdeltä elämänalueelta.

Mlodinowin mukaan tarvitsemme tämän kaiken hallintaan aivan uuden tyyppistä, joustavaa ajattelua. Hän itse kutsuu sitä elastiseksi ajatteluksi.

Aivoihimme kuulemma piiloutuu elastisen ajattelun loistavat edellytykset, tietynlainen itu. Tämä kyky leimaa vain ihmistä. Se puuttuu eläimiltä ja se puuttuu vaikkapa tietokoneelta. Näin pohtii Mlodinow.

             Roman Romashov

Hän puhuu ajattelusta, joka pyristelee irti ennakko-oletuksista ja paradigmoista. Yksi arvostettava ja ehkä jopa arvoaan kasvattava ominaisuus on kyky mukautua epäselviin ja ristiriitaisiin tilanteisiin.

Hän puhuu kyvystä luottaa mielikuvitukseen yhtä paljon kuin logiikkaan, mutta hän puhuu myös kyvystä kokeilla ja luoda yhdistellen (integroiden) monenlaisista ​​ideoista uusia, yllättäviä ja odottamattomia.

Tätä kaikkea on elastinen ajattelu

Parhaimmillaan se on Mlodinowin mukaan kyky, joka tarjoaa meille mahdollisuuden ratkaista uudella tavalla aivan uudentyyppisiä ongelmia.

No, juttu on aika laaja ja kirja (jota en ole lukenut) tietysti on vielä paljon laajempi. Psychology Today -lehden artikkelin lopuksi Mlodinow tyytyy kysymään, miksi tällainen kyky olisi tärkeää?

             Rawpixel.com

Ehkä juuri siksi, että meillä ei oikeastaan ole muita mahdollisuuksia.

Moderni yhteiskunta on menossa ennakoimattomaan suuntaan ja se tavallaan palkitsee niitä, jotka kykenevät ajatteluaan kehittämällä hallitsemaan muutosta. Elastiset ajattelijat voittavat.

Aivan samalla tavalla kehitys myös rankaisee niitä, jotka eivät kykene muuttamaan ajatteluaan. Hänen ennustuksensa on, että turvalliseen vakauteen uskominen ei kannata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti