torstai 14. kesäkuuta 2018

Pelaamisen koukku uhkaa

Peliteollisuus jyrää. YLE kertoi eilen, kuinka Fortnite Battle Royal -nimisellä tietokonepelillä on maailmanlaajuisesti jo yli 120 miljoonaa pelaajaa.

Toissa päivänä samainen YLE kertoi, kuinka samaisen Fortnite-pelin koukuttama 9-vuotias brittityttö oli määrätty psykoterapiaan videopeliriippuvuuden takia.


Tyttö oli kuulemma lyönyt isäänsä, eikä malttanut mennä vessaan voidakseen pelata.

Vanhemmat päätyivät pyytämään ammattiapua, koska eivät keksineet enää mitään keinoa, jolla olisivat voineet auttaa tytärtään. Näin oli kertonut muun muassa The Daily Mail.

Ongelma oli paljastunut vähitellen

Opettaja oli kutsunut vanhemmat palaveriin, koska tytön arvosanat koulussa olivat laskeneet. Hän oli myös nukahdellut tunneilla.

Eikä siinä kaikki. Myös vanhemmat huomasivat outoja asioita. Yksi niistä oli outo, noin 50 euron suuruinen kuukausittainen luottokorttilasku, joka oli tullut Microsoftilta.

Lasku johtui siitä, että tyttö oli tehnyt pelissä ostoja, jotka auttoivat häntä parantamaan omaa pelisuoritustaan.


Tämä tietysti aiheutti sen, että vanhempien kuppi niin sanotusti kääntyi. Niinpä isä marssi tytön huoneeseen takavarikoidakseen pelikonsolin. Tähän tyttö ei suostunut. Hän löi isäänsä.

Vihon viimeinen pisara oli, kun isä oli eräänä yönä mennyt tyttärensä huoneeseen, jossa paloi valo. Isä löysi tyttärensä istumassa märältä tyynyltä, sillä tämä ei ollut malttanut käydä edes vessassa.

Mistä ihmeestä on kyse

Fortnite on Epic Games -nimisen yrityksen suunnittelema toimintapeli, jossa sata pelaajaa lennähtää pelin alkaessa samalle rajatulle alueelle taistelemaan asein.

Se, joka seisoo hengissä viimeisenä, on voittaja. Lähtöasetelma on yksinkertainen, mutta kuten sanottu, peli on ilmeisen koukuttava.

Toisaalta, moinen koukuttavuus ei ole vain jonkin Fortniten ongelma, eikä vain lasten ongelma. Kyllä me aikuisetkin voimme tulla riippuvaisiksi peleistä.


Muistatte ehkä parin viikon takaa se Pokémon Gohun liittyvän uutisen, jossa nuori siirtolaistaustainen mies pelasti pienen lapsen kerrostalon parvekkeelta.

Lapsen isä oli jättänyt pikkuisen yksin hetkeksi kotiin käydäkseen kaupassa, mutta unohtunutkin sitten pelaamaan Pokémonia.

Hetkinen olikin päässyt venähtämään pidemmäksi ja sinä aikana lapsi oli joutunut todellisen hengenvaaraan parvekkeelle.

Tämä asia on vakava

Meidän olisi hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut vakavan ja pitkään jatkuneen peliriippuvuuden mielenterveyden häiriöksi.

Häiriölle on ominaista, että pelaaminen saa yhä tärkeämään paikan ihmisen elämässä muiden harrastusten ja päivittäisen toiminnan kustannuksella.


Pelaaminen jatkuu tai lisääntyy huolimatta kielteisistä seurauksista.

Kasvattajien näkökulmasta tämä tärkeää, koska erityisesti lapsilla on riski koukuttua erilaisiin peleihin. He ovat monella tavalla suojattomampia kuin me aikuiset.

Koukuttavuuteen (eikä vain pelien koukuttavuuteen!) otti yleisemmin kantaa 12.12.2017 toimittaja Sanna Ukkola YLE:n sivulle kirjoittamallaan varsin kärkevällä kolumnilla ”Kuin heroiinia lapsellesi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti