keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Mitenkähän koirani selviää joululomaltapaluustressistä?


Hiukan on ristiriitainen olo.

Tiedän tarttuvani herkkään aiheeseen ja kun itsekin pidän koirista, mutta kun tuntuu,... mutta kun tuntuu, että tästä asiasta voisi sanoa jotain.

Nimittäin aivan vastikään on sattunut silmään useampiakin juttuja mediassa, jotka ovat laittaneet ajatukseni rullaamaan tiettyyn suuntaan.

Marraskuussa YLE uutisoi siitä, kuinka suomalaiset käyttävät vuosittain koiriinsa arviolta 1,2 miljardia euroa. Keskimäärin yli tuhat euroa vuodessa per luppakorva.

              Tamara Bellis

Jutussa kerrottiin Niro-nimisestä paimenkoirasta, jolla oli nukahtamisvaikeuksia. Niro taisteli unta vastaan kuin pikkulapsi. Sen silmät meinasivat painua kiinni, mutta periksi ei vaan voinut antaa.

Ilmiselvä ongelma. Niinpä Niro on nyt sitten kulkenut jo kymmenen kertaa urheilukoirahierojan käsittelyssä.

Ei ole kuulemma ollenkaan epätavallinen juttu tämä Niron tapaus.

Tämän hierojan asiakkaista yhä useampi saapuu hoidettavaksi ilman sen kummempia vaivoja – vain hemmoteltavaksi. Tai synttäreiden (siis koiran, ei omistajan!) kunniaksi.

Ja nauttia koirat osaavat

Ne huokailevat ja haukottelevat, silmät painuvat kiinni ja osa jopa nukahtaa kesken kaiken.

Asiaa seuraavien asiantuntijoiden mukaan suurelle joukolle koiranomistajia tonni vuodessa ei riitä alkuunkaan.

Päivittäiset ruuat, rokotukset, eläinlääkärikäynnit, lelut ja varusteet ovat vain osa kulunkia.

             Nomao Saeli

Koiran kanssa harrastaminen nielee monelta jopa satoja euroja kuussa. Näiden lisäksi valmiita ollaan käyttämään rahaa myös erilaisiin elämys- ja hemmottelupalveluihin.

Totuus on kuulemma se, että monelle koiralle ostetaan kalliimpaa ja parempaa kuin itselle. Vaikkapa 150 euron fööni koiralle on ihan jees, mutta ei nyt sentään itselle!

Sitten kului muutama päivä

Samaisen YLE:n sivuilta löytyi toinen juttu. Siinä kerrottiin vaikeasta eroahdistuksesta kärsivästä koirasta, joka kuulemma söi vuoden verran ”turhaan” masennuslääkkeitä.

Luitte ihan oikein. Eroahdistus, erilaiset pelkotilat, pakko-oireet ja impulsiivinen käytös ovat jo pitkään olleet syitä määrätä koiralle mielialalääkitys.

Jutussa haastateltu tutkija uskoo, että eläinten lääkitseminen lisääntyy tulevaisuudessa.

             Tim Mossholder

Niin tehtiin tässäkin tapauksessa, koska käytösterapia, koulutus tai lääkitys ei tuonut apua eroahdistukseen, Dodo söi masennuslääkkeitä vuoden verran.

Kun masennuslääkekään ei tepsinyt, Dodo sai niiden rinnalle kaksi erilaista rauhoittavaa lääkettä. Toinen toimi juuri päinvastoin, kuin lääke oli tarkoitettu.  

Siitä tulikin hyperaktiivinen.

Ei hyvää päivää.

Kun tähän päälle luin vielä uutisen, jonka mukaan mielialalääkkeiden käyttö eläimillä lisääntyy Suomessa tulevaisuudessa, niin sai aiheen ihmetellä lisää.

Tiedän, tiedän. Ei tämä ihan uusi juttu ole. 

             Erda Estremera

Jo puolenkymmentä vuotta sitten puhuttiin ”tuhansista suomalaiskoirista” masennuslääkkeiden päivittäiskäyttäjinä.

Jo tuolloin brittiläiset lääketuottajat väittivät, että maan noin kahdeksasta miljoonasta koirasta jopa 80 prosenttia kärsi jonkinlaisesta psyykkisestä ongelmasta.

Uutistoimisto AFP:n kertoman mukaan Ranskassa oli havaittu kasvavassa määrin lomaltapaluustressiä. Hohhelihoijaa.

Mikä on koiran tehtävä

Maailma on saranoiltaan monessa suhteessa ja tämä mielialalääkkeitä eläimille -vouhotus on kyllä yksi osoitus siitä. Siis minun mielestäni.

Koirista ja kissoista me ihmiset kyllä huolehdimme ja metsän puistakin huolehdimme, mutta jotenkin joskus tuntuu, että lähimmäisistämme me emme ole laisinkaan yhtä innostuneita.

Lemmikkieläimet ovat alkaneet vallata lasten ja vanhusten aseman.

             Avi Richards

Niistä on alkanut tulla perheenjäseniä, joille voidaan hankkia huippukokkien valmistamia erikoisherkkuja, kynsihoitoja, leikkauksia ja hampaiden oikomista.

Paitsi, että tässä kaikessa näkyy arvojen nyrjähdys, tämä haiskahtaa bisnekselle, jopa rahakkaalle sellaiselle.

Alan olla vähän samaa mieltä kuin Pekka Juntti viime elokuisessa kolumnissaan, jonka kehotus oli kuta kuinkin kirjoituksen otsikon mukainen: ellei koira täytä tehtäväänsä nimenomaan koirana, lopeta se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti